طبقه بندی دانه ها کلاس دوم
دانه چیست؟
دانه قسمت بسیار کوچک گیاه است. گیاه جدید از دانه به وجود می آید. دانه پوشش سفت و محکمی دارد که از آن محافظت میکند.
دانهها به دو گروه خوراکی و غیرخوراکی تقسیم میشوند.
دانههایی مثل: دانهی لیمو، دانهی هلو و دانهی آلبالو، غیرخوراکی هستند.
دانههایی مثل: گندم، نخود و لوبیا، خوراکی هستند.
بخش بندی دانه ها :
برخی دانه ها تک بخشی هستند مانند گندم ، برنج ، بلال
برخی دانه ها دو بخشی هستند مانند دانه های لوبیا ، نخود ، عدس
برخی دانه ها نرم هستند مانند دانه های خیار
برخی دانه ها سفت هستند مانند زردالو ، شلیل
تحقیق در مورد دانه های خوراکی و غیرخوراکی
درون دانه چیست و از چه بخش هایی تشکیل شده؟
دانه از بخش های گوناگون پوسته ،گیاهک و خوراک دانه ساخته شده است .
هنگامیکه دانه در شرایط سازگار نهاده می شود (خیسی ، و دمای بجا و…) گیاهک از خوراک دانه بهره گرفته و گیاه نو را می سازد .
اگر نخود یا لوبیا و یا تخم گلی را کاشته باشید، دیده اید که پس از مدتی گیاهی از آن رشد میکند. پس دانه مهمترین قسمت گیاه است، زیرا گیاه از طریق دانه تولید مثل میکند و تکثیر میشود. سپس هنگامیکه برگها رشد کردند و مواد غذایی گیاه را تامین نمودند، دانه خشک و پژمرده میشود.
دانه میوه ها
درون میوهها، دانه وجود دارد. درون بعضی از میوهها، چند دانه وجود دارد.
مثل: سیب، پرتقال، هندوانه و انار
در درون بعضی از میوهها، یک دانه وجود دارد.
مثل: گیلاس، هلو و خرما.
نام دانه گیاهان چه فرقی با یکدیگر دارند؟
اسم دانه ها هم با یکدیگر فرق دارند:
1 – به دانه بعضی گیاهان هسته می گویند. مانند: هسته هلو، هسته پرتقال
2 – به دانه بعضی گیاهان تخم می گویند. مانند: تخم هندوانه، تخم گوجه فرنگی
3 – به دانه بعضی گیاهان هم، همان دانه می گویند. مانند: دانه ذرّت، دانه گندم، دانه به ، که به دانه، معروف است.
کاربرد دانههای گیاهی خوراکی و غیر خوراکی
تهیه پارچه مانند دانه کتان ، دانه کتف ، دانه پنبه و …
تهیه سموم حشره کش.
تهیه عطرهای طبیعی.
تهیه غذاها و انواع خوراکی.
تهیه روغن های گیاهی مانند روغن آفتابگردان ، روغن سویا ، روغن ذرت و …
از برخی از دانه ها برای آرایش بهره برده می شود . مانند روغن بادام
برخی از دانه ها کاربرد دارویی دارند. مانند اسپند
تحقیق در مورد دانه های خوراکی و غیرخوراکی
تکثیر و جابجایی دانه ها
دانه برای رشد به هوا، خاک، آب و نور خورشید نیاز دارد.
باد، آب، جانوران و انسانها، به پراکنده شدن دانهها کمک میکنند. باد دانههایی را جابهجا میکند که سبک هستند.
بعضی از دانهها، به پشم و پر جانوران چسبیده و جابهجا میشوند. انسان هم دانهها را از گیاه جدا میکند و در جای دیگری میکارد.
یک گیاه فقط از رویش دانه به وجود نمیآید. قلمه زدن یکی از راههای تکثیر گیاهان است. برای قلمه زدن، چند شاخه از گیاه را جدا کرده و در ظرف آب می گذاریم.
پس از چند روز، قلمهها در آب ریشه میدهند و میتوان قلمهها را در خاک کاشت تا رشد کنند.
شکل و اندازه دانه ها یکسان نیستند، هر گیاهی دانه خاص خود را تولید میکند.
بعضی از دانه ها کروی هستند و بعضی به شکل تخم مرغ، گروهی دیگر از آنها سه گوشند. بعضی دیگر باریک و درازند و برخی به شکل و اندازه یک عدس هستند.
حتی رنگ دانه ها نیز تفاوت زیادی با هم دارند. کافی است به حبوباتی که در خانه دارید توجه کنید میبینید که رنگ دانه ها ممکن است ساده یکدست ، خالدار، راه راه یا سیاه و سفید باشد، همینطور اندازه و وزن دانه ها نیز متفاوت است.
دانه گیاهان چه فرقی با یکدیگر دارند؟
دانه گیاهان دارای فرق هایی با یکدیگر هستند:
1 – دانه بعضی از گیاهان دارای پوست سخت هستند. مانند دانه زردآلو
دانه بعضی هم دارای پوست نرم است. مانند: دانه پرتقال
2 – دانه بعضی از گیاهان ریز و کوچک هستند. مانند: دانه گوجه فرنگی
دانه بعضی هم بزرگ می باشند. مانند دانه هلو
3 – دانه بعضی از گیاهان خوردنی هستند. مانند: دانه ذرّت، دانه لوبیا
دانه بعضی هم خوردنی نیستند. مانند: دانه پرتقال
نتيجه گيری
بامشاهده گیاهان گل دار و تشکیل میوه نتیجه میگردد که گل به میوه تبدیل میشود و ميوه دانه را در خود نگه مي دارد.
دانه ها از نظر رنگ وشکل و اندازه با یکدیگر تفاوت دارند.
بطور کلی دانه هایی را که در مزرعه،باغ و باغچه ی منزل می کاریم یا دو لپه ای هستند ویا تک لپه ای.گیاهان گلدار را از روی همین خصوصیت به دو گروه بزرگ دو لپه ای ها و تک لپه ای هاتقسیم می کنند.
عالی بود فقط دانه های دارویی رو نداره