جواب فصل 5 علوم هشتم
- گام به گام علوم هشتم فصل پنجم
- جواب فعالیت صفحه 36 علوم هشتم
- جواب فعالیت صفحه 36 علوم هشتم
- جواب فعالیت صفحه 38 علوم هشتم
- جواب گفتوگو کنید صفحه 39 علوم هشتم
- جواب گفتوگو کنید صفحه 40 علوم هشتم
- جواب گفتوگو کنید صفحه 40 علوم هشتم
- اطلاعات جمع آوری کنید صفحه 42 علوم هشتم
- جواب آزمایش کنید صفحه 42 علوم هشتم
- جواب گفتوگو کنید صفحه 43 علوم هشتم
- جواب اطلاعات جمعآوری کنید صفحه 44 علوم هشتم
- جواب جدول صفحه 44 علوم هشتم
- جواب فعالیت صفحه 45 علوم هشتم
- جواب تحقیق و پژوهش صفحه 46 علوم هشتم
- مطالب مرتبط
گام به گام علوم هشتم فصل پنجم
نام درس : حس و حرکت | موضوع : گام به گام درسی | پایه هشتم
گام به گام علوم هشتم فصل پنجم
جواب فعالیت صفحه 36 علوم هشتم
چشمان یکی از اعضای گروه را با یک پارچهٔ تیره با احتیاط ببندید. چراغ قوهای را روشن کنید و نور آن را در فاصلهٔ ۱۵ – ۱۰ سانتیمتری به بخشهای مختلف بدن او بتابانید.
– آیا دانشآموز نور را احساس میکند؟
جواب : خیر، برای دیدن اجسام باید نور به چشم ما برسد تا گیرندههای نوری پیامها را دریافت کنند. بنابراین وقتی چشمها بسته است، نور حس نمیشود.
– چراغ قوه را به پوست نزدیکتر کنید؛ آیا او نور را احساس میکند؟
جواب : خیر، زیرا در پوست انسان گیرندههای حساس به نور وجود ندارد.
– دانش آموز در فاصلهٔ نزدیک میفهمد که چراغ قوه به او نزدیک شده است؛ چرا؟
جواب : در نور کم سلولهای استوانهای شبکیه شروع به فعالیت کرده و باعث دید در تاریکی میشوند. (ممکن است پوست ما حرارت کم چراغ قوه را حس کند.)
– دربارهٔ نتایج این فعالیت با هم کلاسی های خود بحث کنید.
پاسخ: هر محرکی در هر جای بدن احساس نمیشود. برای مثال پوست نمیتواند نور را حس کند و این عمل با چشم انجام میشود.
جواب فعالیت صفحه 36 علوم هشتم
پاسخ: لایههای چشم به ترتیب از خارج به داخل 1- صلبیه و برآمدگی جلوی آن (قرنیه) 2- مشیمیه که قسمت جلوی آن عنبیه است. 3- شبکیه
جواب فعالیت صفحه 38 علوم هشتم
جواب در تصویر زیر
جواب گفتوگو کنید صفحه 39 علوم هشتم
پاسخ: حس بویایی یک حس تأثیر گذار در زندگی اجتماعی و فردی است و مکمل حس چشایی میباشد. احساس بوی ناشی از دود آتش سوزی – بوی گازهای سمی – بوی نامطبوع غذاهای فاسد شده یا خوراکیهای سمی، تأثیرات حس بویایی در جلوگیری از خطرات است.
جواب گفتوگو کنید صفحه 40 علوم هشتم
مزههای اصلی:
شیرینی: نوک زبان
شوری: کنارههای زبان به طرف جلو
ترشی: کنارههای زبان به طرف عقب
تلخی: عقب زبان
جواب گفتوگو کنید صفحه 40 علوم هشتم
پاسخ: در پوست گیرندههای عصبی گرما، سرما، فشار و درد وجود دارند که ما به کمک آنها تغییرات محیط را احساس میکنیم و مغز با توجه به این پیامها، پاسخ حرکتی مناسب برای سازگاری یا دور شدن از خطر را صادر میکند.
به طور مثال وقتی دستمان به جسم داغ برخورد میکند، گیرندهی حسی گرما، پیامها را دریافت و به مراکز عصبی میفرستد و ما دستمان را عقب میکشیم.
اطلاعات جمع آوری کنید صفحه 42 علوم هشتم
درباره عوامل موثر بر پوکی استخوان و منابع غذایی دارای کلسیم و فسفر اطلاعاتی را جمع آوری ، و نتایج را به صورت پرده نگار در کلاس ارائه کنید.
پاسخ: پوکی استخوان یک اختلال اسکلتی است که بیشتر در سنین بالا دیده می شود و در طی آن استحکام استخوان کاهش می یابد و مستعد شکستگی می شود. تشخیص آن معمولاً پس از شکستگی حاد بالینی یا آزمایش تراکم استخوان انجام می شود.
عوامل موثر بر پوسیدگی استخوان و منابع غذایی دارای کلسیم و فسفر: پوکی استخوان به علت کاهش میزان کلسیم در استخوان ایجاد می شود که اغلب در خانم ها بعد از دوران یائسگی و در آقایان بعد از سن ۷۰ سالگی دیده می شود. علائم شامل کمردرد، کاهش قد و افزایش خطر شکستگی استخوان است. وراثت، رژیم غذایی و ورزش عوامل مهمی هستند که ارتباط مستقیمی با این بیماری دارند.
پس از 30 سالگی، کلسیم مانند سال های گذشته به توده استخوان اضافه نمی شود و قبل از آن در استخوان سازی به خوبی عمل نمی کند و بنابراین در این دوران مصرف مواد غذایی حاوی کلسیم برای حفظ توده استخوانی و جلوگیری از تشکیل استخوان ضروری است.
خانم ها بعد از سنین یائسگی برای پیشگیری از کاهش توده های استخوانی شان بایستی از غذاهای حاوی استروژن بالا مثل لوبیای سویا (یا آجیل سویا) مصرف کنند. ورزش های ساده مثل پیاده روی، بدنسازی و یوگا در حفظ توده های استخوانی بسیار مفید است.
مواد مغذی برای پوکی استخوان:
کلسیم: قابل جذب ترین شکل آن به صورت ترکیبات سیترات، لاکتات و آسپارتات است.
منیزیم: کمبود این ماده معدنی اغلب در بیماران مبتلا به پوکی استخوان دیده می شود و مصرف آن باعث افزایش تراکم استخوان می شود.
ویتامین D: باید با کلسیم مصرف شود تا اثربخشی آن به حداکثر برسد.
مس: از کاهش توده استخوانی جلوگیری می کند و در تنظیم روی هم موثر است.
جواب آزمایش کنید صفحه 42 علوم هشتم
مواد و وسایل
سه قطعه استخوان مشابه مرغ ، چراغ الکلی، سرکه
روش اجرا: یک قطعه از استخوانها را در سرکه بیندازید و بگذارید چند روزی بماند. قطعهٔ دیگر را روی شعله نگه دارید تا بسوزد؛ قطعه سوم را بدون تغییر نگه دارید. سپس سه استخوان را از لحاظ نرمی و شکنندگی با هم مقایسه کنید.
۱- کدام استخوان استحکام بیشتری دارد؟
جواب : استخوان سالم، زیرا وجود کلسیم و فسفر باعث استحکام استخوان و وجود رشتههای پروتئنی باعث مقاومت آن در برابر ضربه میشود.
۲- کدام استخوان نرمتر است؟ چرا؟
جواب : استخوانی که داخل سرکه بوده است. زیرا سرکه اسیدی است و مواد معدنی موجود در استخوان مثل Ca و P را حل کرده و استخوان نرم میشود.
۳- کدام استخوان شکنندهتر است؟ چرا؟
جواب : استخوان حرارت دیده، زیرا حرارت رشتههای پروتئینی را از بین میبرد و مقاومت استخوان کاهش مییابد.
دربارهٔ علت هرکدام با همکلاسیهای خود گفتوگو کنید.
جواب گفتوگو کنید صفحه 43 علوم هشتم
مفصلها به سه دسته: ثابت، متحرک و نیمه متحرک تقسیم میشوند و تقسیم بندی آنها بر اساس ساختمان و نوع حرکت است.
مفصل ثابت: در محل این مفصل استخوانها به کمک رشتههای سخت کنار هم قرار گرفتهاند. مثل: جمجمه
مفصل نیمه متحرک: در محل این مفصل استخوانها به کمک غضروف کنار هم قرار گرفتهاند. مثل: دندهها و ستون مهرهها
مفصل متحرک: در محل این مفصل علاوه بر غضروف، رباط و مایع مفصلی نیز وجود دارد. مثل: زانو
جواب اطلاعات جمعآوری کنید صفحه 44 علوم هشتم
وظیفه کلی رباط ها محدود کردن حرکات مفاصل و ایجاد ثبات یا پایداری در آنها است.
انواع رباط:
داخلی: باعث تقویت مفصل میشود مانند: رباط صلیبی زانو
خارجی: باعث پایداری و ثبات در مفصل میشود مانند: رباط طرفی در زانو
جواب جدول صفحه 44 علوم هشتم
جواب فعالیت صفحه 45 علوم هشتم
– وسایل لازم: سینی تشریح، تیغ جراحی (تشریح)، پنس و…
– شرح آزمایش: ابتدا به کمک تیغ جراحی پوست روی بال را برمیداریم. ماهیچههای متصل به استخوانهای بازو، زند زیرین و زند زبرین را مشخص میکنیم.
ماهیچههای بازو و ساعد به صورت جفت جفت کار میکنند.
انواع مفصلها:
1- شانه: سر استخوان بازوی مرغ در آن قرار میگیرد. (گوی و کاسهای)
2- زند زبرین و زند زیرین: مفصل ترک محوری
3- مچ دست (بال) از نوع لولایی
جواب تحقیق و پژوهش صفحه 46 علوم هشتم
دربارهٔ گرفتگی ماهیچه، کشیدگی ماهیچه و درد ماهیچهای، اطلاعاتی را جمعآوری کنید و به پرسشهای زیر پاسخ دهید:
– چگونه میتوان از موارد فوق جلوگیری کرد؟
پاسخ: به ماهیچه بیش از حد فشار وارد نکنیم و قبل از هر فعالیت ورزشی نرمش داشته باشیم و آب به مقدار کافی مصرف کنیم.
– در صورت بروز هر کدام از موارد چه باید بکنیم؟
راه های درمان این عارضه اقدامات زیر است:
1- ماساژ یا کشش پا، مچ پا یا زانوی دچار گرفتگی در خلاف جهت گرفتگی
2) حمام آب گرم برای شل شدن ماهیچه
3) استفاده از بسته یخ بر روی عضله
4) مصرف مایعات فراوان