گام به گام مطالعات ششم درس دوم
جواب فعالیت های مطالعات اجتماعی
نام درس : آداب دوستی | موضوع : گام به گام | ششم ابتدایی
جواب فعالیت های مطالعات اجتماعی
گام به گام مطالعات ششم / درس 2 : آداب دوستی
فعالیت ١ صفحه 12 مطالعات ششم
به طور گروهی رفتارهایی را که موجب ناراحتی دوستان از یکدیگر و بر هم خوردن دوستیها می شود، فهرست کنید و در کلاس بخوانید.
جواب: ۱- دروغ گفتن ۲- بدبینی نسبت به یگدیگر ۳- درک نکردن یکدیگر ۴- بد اخلاقی و بی ادبی ۵- راز دار نبودن ۶- گذشت نداشتن 7- خیرخواه یکدیگر نبودن 8- فخر فروشی و خود بزرگ بینی 9- عیب جویی از دوستان و عیب دوست خود را به دیگران گفتن.
فعالیت 2 صفحه 14 مطالعات ششم
کاربرگه شمارهی (1) و (2) را انجام دهید.
کاربرگه شماره 1 مطالعات ششم
موقعیت ۱
حسن و پوریا در همسایگی هم زندگی می کنند و با هم دوست و هم کلاس هستند. آنها فردا امتحان ریاضی دارند. پوریا نتوانسته است بعضی از مطالب را خوب یاد بگیرد و از حسن خواهش می کند که به خانهی آنها بیاید و به او ریاضی یاد بدهد. از طرفی حسن می خواهد بهترین نمره کلاس را بگیرد و نفر اول باشد و نمی داند چه تصمیمی بگیرد.
جواب: پوریا تصمیم درستی گرفته است، زیرا حسن در هنگام آموزش دادن پوریا خود نیز مشکلات درسی اش را بفهمد و هم با تلاش بیشتر بهترین نمره را به دست بیارد در واقع کمک کردن به پوریا براش مشکلی ایجاد نمی کند.
موقعیت ۲
سارا و نرگس دوستان صمیمی هستند. آنها هر روز با هم به مدرسه می روند، با هم درس می خوانند و گاهی در روزهای تعطیل نیز به خانه یکدیگر می روند. خانواده نرگس خانه جدیدی در یک محله دیگر شهر خریده اند و قرار است به آنجا اسباب کشی کنند. نرگس هم باید در مدرسهی دیگری ثبت نام کند. سارا خیلی گریه می کند و نمی تواند درس هایش را خوب بخواند.
جواب: سارا کار درستی نکرده است زیرا این دو دوست می توانند چند وقت یکبار همدیگر را ببینند و لازم نیست روحیه خود را به خاطر چنین مسایلی که راه حل دارد خراب کند.
موقعیت ۳
مریم و لیلا با هم دوست هستند. مریم متوجه می شود که گاهی لیلا پشت سر یکی از همکلاسی هایشان بدگویی می کند. مریم با مهربانی به لیلا می گوید: همانطور که ما دوست نداریم کسی پشت سر ما حرف بزند، پس ما هم نباید عیب دیگران را بازگو کنیم؛ اما لیلا اخم هایش را در هم می کشد و ناراحت می شود و … .
جواب: کار لیلا اشتباه و کار مریم درست است، زیرا پشت سر کسی حرف زدن واقعا کار زشتی است و مریم لیلا را دوست دارد که عیب اونو بهش می گه.
کاربرگه شماره 2 مطالعات ششم
1- تمرین «نه گفتن» : همفکری کنید و جمله ای مناسب بنویسید.
🔶یکی از همکلاسی هایتان، شما را به جشن تولدش دعوت کرده است. پدر و مادرتان، هم کلاسی شما و خانواده اش را نمی شناسند و به شما اجازه نمی دهند در این مهمانی شرکت کنید. همکلاسی شما دوباره تلفن می زند و به شما اصرار می کند که حتما بیایید. شما چه می گویید؟ چگونه؟
جواب: از آنجایی که نظر پدر و مادرم برای من خیلی مهم است با احترام به همکلاسی ام می گویم نه من نمی توانم بیایم و از این که نمی توانم او را همراهی کنم معذرت خواهی می کنم.
🔶یکی از دوستان شما، تشویقتان می کند که باهم در امتحان تقلب کنید و شیوه ای را هم برای این کار به شما نشان می دهد. اما نظر شما این است که هر نمره ای بگیرید، بهتر از این است که این کار نادرست را انجام بدهید. شما چه می گویید؟ چگونه نظر خود را مطرح می کنید؟
جواب: همه ما می دانیم که تقلب کردن نیز یک دزدی است و اگر امروز جلوی آن را نگیریم در آینده برایمان مشکل ساز می شود پس به دوستم می گویم که من حتی اگر نمره کم هم بگیریم تقلب نمی کنم و نمره خودم را می خواهم.
🔶حمید با عجله در حال رفتن به مدرسه است. پسری با موتور به او نزدیک می شود و می گوید: می خواهی تو را سریع به مدرسه برسانم؟ سوار شو. حمید آن پسر را نمی شناسد؛ اگرچه چند بار او را در آن کوچه دیده است. به نظر شما حمید چه باید بگوید؟ چرا؟
جواب: حمید خیلی سریع و با قدرت باید به موتور سوار نه بگوید و به راهش ادامه دهد زیرا وقتی سوار موتور شود دیگر هیچ کاری نمی تواند بکند و ممکن است موتور سوار به او آسیب برساند.
🔶نرگس و نسترن در حال برگشتن از مدرسه هستند. خانمی به آنها نزدیک می شود و می گوید: در کوچهی مجاور، در خانه ای نمایشگاه لباس های قشنگ و ارزان قیمت بر پا شده است. او به نرگس و نسترن اصرار می کند که همراهش بروند و اگر لباس ها را پسندیدند، بعدا با خانواده هایشان برای خرید بیایند. به نظر شما نرگس و نسترن چه پاسخی باید بدهند؟ چرا؟
جواب: اعتماد کردن به افراد قریبه کار خیلی اشتباهی است پس نرگس و نسترن نباید به همراه خانم به نمایشگاه بروند و به او جواب نه بگویند.
در یک بند به طور مختصر بنویسید.
2- شما به عنوان یک دوست خوب چه کارهایی برای دوستانتان انجام می دهید و چگونه رفتار می کنید؟
جواب: به نظر من دوست خوب دوستی است که باعث پیشرفت بشود پس همیشه سعی می کنم چیزهایی جدیدی از او یاد بگیرم و چیزهای جدیدی نیز به او یاد بدهم. سعی می کنم اشتباهات و عیب های او را بهش گوشزد کنم و هیچ وقت در هنگام مشکلات تنهایش نمی گذارم.
3- این عبارت ها را به دلخواه کامل کنید :
🔶 دوست من کسی است که …
جواب: به من احترام بگذارد و دو رو نباشد و همیشه در هنگام مشکلات در کنار من باشد.
🔶من به دوستانم احترام می گذارم، زیرا …
جواب: آن ها را دوست دارم و در هنگام مشکلات کمک کننده من هستند.
🔶هرگاه از دوستانم خطایی مشاهده کنم …
جواب: سعی می کنم با لحنی آرام و با احترام این خطا را به او گوشزد کنم.
فعالیت 3 صفحه 14 مطالعات ششم
معنی این شعر چیست؟ مربوط به کدام یک از توصیه های مربوط به دوستی در صفحه قبل است؟
دوست آن باشد که گیرد دست دوست در پریشان حالی و درماندگی
(سعدی)
جواب: دوست کسی است که در هنگام ناراحتی و گرفتاری دست دوست خود را بگیرد. (به کمک و یاری رساند.)
این بیت مربوط به توصیهای است که میگوید دوستان باید در مسائل و مشکلات باهم احساس همدردی و خیرخواهی داشته باشند و به هم کمک کنند.