جواب خود را بیازمایید صفحه ۷۱ و ۷۲ شیمی دوازدهم را در سایت کمک درسی مشاده می کنید.
خود را بیازمایید صفحه ۷۱ شیمی دوازدهم با جواب
پاسخ سوالات خودرابیازمایید صفحه ی 71 و 72 فصل سوم کتاب شیمی دوازدهم تجربی و ریاضی فیزیک متوسطه دوم به شرح زیر می باشد.
همچنین می توانید سوالات طبقه بندی شده نهایی شیمی دوازدهم به تفکیک فصل از 97 تا 1403 را بصورت فایل pdf دریافت کنید.
۱- گرافیت و الماس از جمله دگر شکلهای طبیعی کربن بوده که جزو جامدهای کووالانسی هستند. با توجه به ساختارهای زیر به پرسشها پاسخ دهید.
جواب خود را بیازمایید صفحه ۷۲ شیمی دوازدهم
آ) کدام ساختار، جامد کووالانسی با چینش دو بُعدی اتمها و کدام یک، جامد کووالانسی با چینش سه بُعدی اتمها را نشان میدهد؟
جواب: گرافیت، جامد کووالانسی دو بُعدی و الماس، جامد کووالانسی سه بُعدی است.
ب) با توجه به اینکه گرافیت موجود در مغز مداد بر روی کاغذ اثر به جا میگذارد، کدام ساختار با این ویژگی همخوانی دارد؟ توضیح دهید.
پاسخ: ساختار لایهای گرافیت سبب میشود که با حرکت مداد روی کاغذ لایههای موجود در گرافیت بر روی هم بلغزد و اثر مداد بر روی کاغذ آشکار شود.
جواب دیگر: ساختار ۲ – زیرا ساختار لایه ای دارد و بین لایه ها نیروهای ضعیف وجود داردکه هنگام نوشتن لایه هایی از آن بر سطح کاغذ می نشیند.
پ) چرا در ساخت متهها و ابزار برش شیشه از الماس استفاده میشود؟
پاسخ: به دلیل سختی و استحکام بالای الماس و همچنین در هنگام کار با متهها و ابزار برش شیشه، گرمای زیادی بر اثر اصطحکاک تولید میشود. نقطهٔ ذوب بالای الماس سبب مقاومت حرارتی الماس خواهد شد.
جواب دیگر: الماس جامد کوالانسی سه بعدی است که در سرتاسر ساختار آن اتم های کربن با پیوند اشتراکی به هم متصل اند. این ساختار سخت برای برش شیشه مناسب است.
ت) کدام چگالی (2/27 یا 3/51 گرم بر سانتی متر مکعب) را به گرافیت میتوان نسبت داد؟ چرا؟
پاسخ: 2/27 گرم بر سانتیمتر مکعب، اتمهای کربن در گرافیت ساختار دو بُعدی دارند نه سه بُعدی، پس از فشردگی کمتری برخوردارند.
جواب دیگر: 2/27 را؛ زیرا بین لایه های گرافیت فضای خالی وجود دارد.
۲- با توجه به جدول زیر به پرسشها پاسخ دهید.
پیوند | C−C | Si−Si |
میانگین (kJmol−1) | 348 | 226 |
آ) اگر سیلیسیم خالص ساختاری همانند الماس داشته باشد، پیش بینی کنید نقطه ذوب الماس بالاتر است یا سیلیسیم؟ چرا؟
پاسخ: نقطهٔ ذوب الماس بالاتر است، زیرا هرچه میانگین آنتالپی پیوند بیشتر باشد استحکام پیوند نیز بالاتر خواهد بود، پس برای ذوب آن باید انرژی بیشتری مصرف شود و نقطهٔ ذوب بالاتر خواهد رفت. مطابق جدول داده شده میانگین آنتالپی پیوند C – C در الماس از Si – Si در سیلیسیم بیشتر است.
جواب دیگر: سیلیسیم همانند الماس یک جامد کوالانسی سه بعدی است با این تفاوت که طول پیوند در الماس بلندتر و میانگین آنتالپی آن کم تر است، از این رو هنگام ایجاد خراش در سطح آن اتم ها آسان تر جا به جا یا جدا می شوند.
ب) اگر آنتالپی پیوند Si – O بیشتر از پیوند Si – Si و ساختار Si(s) با SiO2 مشابه باشد، توضیح دهید چرا سیلیسیم در طبیعت به حالت خالص یافت نشده و به طور عمده به شکل سیلیس یافت میشود؟
پاسخ: پیوندهای Si – Si در سیلیسیم زودتر از پیوندهای در سیلیس میشکنند ← واکنشپذیری سیلیسیم از سیلیس بیشتر است. ← سیلیسیم با تبدیل شدن به سیلیس، محتوای انرژی خود را کاهش داده و پایدارتر میشود.
پاسخ دیگر: سیلیس و سیلیسیم هردو جامد کوالانسی هستند. اما پیوندهای قوی تر در ساختار سیلیس سبب می شود که این ماده پایداری بیشتری از سیلیسیم داشته باشد و در طبیعت به میزان بیشتری یافت شود.