مهم ترین چالش های عصر ائمه از سوالات دینی یازدهم است.
مهم ترین چالش های عصر ائمه را نام ببرید
از مهمترین چالشهای عصر ائمه که نتیجه دوری از راه و رسم ترسیم شده از سوی پیامبر و جانشینان ایشان بود، می توان به 4 مورد اشاره کرد.
1- ممنوعیت نوشتن احادیث پیامبر اکرم
پس از رحلت رسول خدا (ص)، سفارش آن حضرت به نوشتن سخنانش نادیده گرفته شد و هرگونه نوشتن احادیث آن حضرت ممنوع شد. به همین جهت، کسانی که به این احادیث علاقهمند بودند، فقط میتوانستند آنها را به حافظه بسپارند و از این طریق به دیگران منتقل کنند. این کار، نتایج نامطلوبی داشت؛ از جمله اینکه:
- الف) احتمال خطا در نقل احادیث افزایش یافت و امکان کم و زیاد شدن عبارتها یا فراموش شدن اصل حدیث فراهم شد.
- ب) شرایط مناسب برای جاعلان حدیث پیش آمد و آنان براساس غرضهای شخصی به جعل یا حریف حدیث پرداختند، یا به نفع حاکمان ستمگر از نقل برخی احادیث خودداری کردند.
- ج) بسیاری از مردم و محققان از یک منبع مهم هدایت بیبهره ماندند و به ناچار، سلیقهٔ شخصی را در احکام دینی دخالت دادند و گرفتار اشتباهات بزرگ شدند.
با اینکه سالها بعد، منع نوشتن حدیث پیامبر برداشته شد و حدیث نویسی رواج یافت، اما به دلیل عدم حضور اصحاب پیامبر در میان مردم، به دلیل فوت یا شهادت، احادیث زیادی جعل یا تحریف شد، به طوری که احادیث صحیح از غلط به سادگی قابل تشخیص نبود.
نکته مهم: البته این اوضاع نابسامان حدیث، تا حدود زیادی برای پیروان ائمه پیش نیامد؛ زیرا ائمه احادیث پیامبر را حفظ کرده بودند و شیعیان، این احادیث را از طریق این بزرگواران که انسانهایی معصوم و به دور از خطا بودند و سخنانشان مانند سخنان رسول خدا (ص) معتبر و مورد اطمینان بود، به دست آوردند و به همین جهت، در نقل احادیث کمتر دچار اشتباه شدند.
2- تحریف در معارف اسلامی و جعل احادیث
برخی از عالمان وابسته به بنیامیه و بنیعباس و گروهی از علمای اهل کتاب (یهودی و مسیحی) مانند کعب الاحبار که ظاهراً مسلمان شده بودند، از موقعیت و شرایط برکناری امام معصوم استفاده کردند و به تفسیر و تعلیم آیات قرآن و معارف اسلامی، مطابق با افکار خود و موافق با منافع قدرتمندان پرداختند. برخی از آنها در مساجد مینشستند و داستانهای خرافی دربارهٔ پیامبران برای مردم نقل میکردند. این مطالب به کتابهای تاریخی و تفسیری راه یافت و سبب گمراهی بسیاری از مسلمانان شد.
حاکمان بنیامیه و بنیعباس، اغلب به اندیشههایی میدان میدادند که به نفع آنان بود و قدرت آنان را تقویت میکرد. برخی از دنیاطلبان، برای نزدیکی به این حاکمان، احادیثی از قول پیامبر اکرم (ص) جعل میکردند و از حاکمان جایزه میگرفتند.
3- ارائه الگوهای نامناسب
عموم مردم در اعتقادات و عمل خود، دنبالهرو شخصیتهای برجستهٔ جامعه هستند و آنها را اسوه قرار میدهند. اگر این الگوها صاحب کمالات و ارزشهای الهی باشند، مردم نیز به نسبت همت و استعداد خود از این ارزشها بهرهمند میشوند و اگر آنها به سوی زشتیها بروند، بیشتر مردم دنبالهروی آنان خواهند بود. در آن زمان که رسول خدا (ص) اسوهٔ مردم بود، انسانهای آزاده، با ایمان و شجاعی چون امام علی (ع)، مقداد، عمار، ابوذر و سلمان تربیت شدند، اما هرچه که جامعه از زمان پیامبر فاصله میگرفت، حاکمان وقت تلاش میکردند که شخصیتهای اصیل اسلامی، به خصوص اهل بیت پیامبر را در انزوا قرار دهند و افرادی را که در اندیشه و عمل و اخلاق از معیارهای اسلامی دور بودند، به جایگاه برجسته برسانند و آنها را راهنمای مردم معرفی کنند.
4- تبدیل حکومت عدل نبوی به سلطنت
پیامبر خدا (ص) حکومتش را بر پایهٔ عدل بنا کرد و اعلام نمود که همهٔ انسانها از یک مرد و زن آفریده شدهاند و ملاک کرامت و گرامی بودن، تقواست.
پس از گذشت مدتی از رحلت رسول خدا (ص)، جاهلیت با شکلی جدید وارد زندگی اجتماعی مسلمانان شد. شخصیتهای باتقوا، جهادگر و مورد احترام و اعتماد پیامبر منزوی شدند و طالبان قدرت و ثروت جایگاه و منزلت یافتند.
حاکمان بنیامیه و بنیعباس نیز، به تدریج مسیر حکومت را عوض کردند و برای خود و اطرافیانشان کاخهای بزرگ و مجلل ساختند و خزائن خود را از جواهرات گران قیمت انباشته کردند.
این تغییر مسیر، جامعهٔ مؤمن و فداکار عصر پیامبر اکرم را به جامعهای راحت طلب، تسلیم و بیتوجه به سیره و روش پیامبر اکرم تبدیل کرد. این تغییر فرهنگ، سبب شد که ائمهٔ اطهار با مشکلات زیادی روبهرو شوند و نتوانند مردمان آن دوره را با خود همراه کنند.
چالش های سیاسی اجتماعی و فرهنگی عصر امامان چیست
- ممنوعیت نوشتن احادیث پیامبر اکرم
- تحریف در معارف اسلامی و جعل احادیث
- ارائه الگوهای نامناسب
- تبدیل حکومت عدل نبوی به سلطنت