جنبه های اعجاز قران کریم را نام ببرید از سوالات دینی یازدهم است.
جنبه های اعجاز قران کریم را نام ببرید
هر کتابی از دو جنبه قابل بررسی است: اول از جنبهٔ لفظی و دوم از جنبهٔ محتوایی؛ قرآن کریم در هر دو جنبه معجزه است.
چهار مورد از جنبه های اعجاز محتوایی قران
4 مورد از جنبه های اعجاز محتوایی قرآن عبارتند از:
- انسجام درونی، در عین نزول تدریجی
- تأثیرناپذیری از عقاید دوران جاهلیت
- جامعیت و همه جانبه بودن
- ذکر نکات علمی بی سابقه
جنبه های اعجاز محتوایی قران را نام ببرید
گذشته از اعجاز لفظی، قرآن کریم از نظر محتوا و مطالب آن ویژگیهایی دارد که نشان میدهد از قلم هیچ اندیشمندی تراوش نکرده است، چه رسد به شخصی که قبل از آن، چیزی ننوشته و آموزشی ندیده است. این جنبه از اعجاز برای کسانی که زبان قرآن را نمیدانند و فقط از ترجمهها استفاده میکنند نیز قابل فهم و ادراک است. برخی از این جنبههای اعجازی عبارتاند از:
الف) انسجام درونی در عین نزول تدریجی:
میدانیم که آثار و نوشتههای اوّلیهٔ دانشمندان و متفکران با آثار دوران پختگی آنها متفاوت است. ازاین رو، دانشمندان معمولاً در نوشتههای گذشتهٔ خود تجدیدنظر میکنند و اگر بتوانند، کتابهای گذشته خود را اصلاح مینمایند. با اینکه بیش از شش هزار آیهٔ قرآن کریم در طول 23 سال به تدریج نازل شده و دربارهٔ موضوعات متنوّع سخن گفته است، نه تنها میان آیات آن، تعارض و ناسازگاری نیست، بلکه آیاتش دقیقتر از اعضای یک بدن با یکدیگر هماهنگی دارند و همدیگر را تأیید میکنند.
ب) تأثیرناپذیری از عقاید دوران جاهلیت:
در هر دورهای از زمان، مجموعهای از افکار، عقاید و آداب و رسوم که از آن به فرهنگ تعبیر میشود، مردم را کم و بیش تحت تأثیر قرار میدهد. فرهنگ مردم حجاز آمیزهای از عقاید نادرست و آداب و رسوم خرافی و شرک آلود بود. با وجود این، قرآن کریم نه تنها از این فرهنگ تأثیر نپذیرفت، بلکه به شدّت با آداب جاهلی و رسوم خرافی آن مبارزه کرد و به اصلاح جامعه پرداخت و از موضوعهایی همچون عدالت خواهی، علم دوستی، معنویت و حقوق برابر انسانها سخن گفته است.
ج) جامعیت و همه جانبه بودن:
با وجود اینکه قرآن کریم چهارده قرن پیش نازل شده، اما در مورد همهٔ مسائل مهم و حیاتی که انسان در هدایت به سوی کمال بدان نیاز دارد، سخن گفته و چیزی را فروگذار نکرده است. این کتاب فقط از امور معنوی، یا آخرت و رابطهٔ انسان با خدا سخن نمیگوید؛ بلکه از زندگی مادّی و دنیوی انسان، مسئولیتهای اجتماعی و رابطهٔ وی با انسانهای دیگر سخن میگوید و برنامهای جامع و همه جانبه را در اختیارش قرار میدهد.
امام باقر میفرماید: «خداوند آنچه را که امت تا روز قیامت به آن احتیاج دارد، در کتابش [قرآن] آورده است.»
البته روشن است که منظور از آنچه مورد نیاز است، نیازهای مربوط به برنامهٔ زندگی و هدایت انسانهاست؛ یعنی همان نیازهایی که پیامبران به خاطر آنها فرستاده شدهاند.
د) ذکر نکات علمی بیسابقه:
در جامعهای که علم و دانش جایگاهی نداشت و خبری از رشتههایی مانند فیزیک، زیستشناسی، گیاهشناسی و ستارهشناسی نبود، قرآن کریم به برخی نکات علمی اشاره میکند که در تمام دنیای آن روز بی سابقه بود و بعدها به مرور زمان توسط دانشمندان کشف گردید. اشاره به این قبیل نکات علمی، گویای آن است که قرآن کریم بسیار فراتر از علم آن روز جامعه سخن گفته و ذکر این قبیل نکات علمی فقط از کسی ساخته است که آگاه به همهٔ علوم باشد؛ یعنی خداوند متعال.
دو مورد از جنبه های اعجاز محتوایی قران دینی یازدهم
2 مورد از جنبه های اعجاز محتوایی قران به شرح زیر است.
- جامعیت و همه جانبه بودن
- ذکر نکات علمی بیسابقه