اصول ارگونومی سلامت و بهداشت دوازدهم را در سایت کمک درسی مشاهده می کنید.
اصول ارگونومی سلامت و بهداشت دوازدهم
ارگونومی دارای اصولی است که با رعایت آنها در تمام محیطها از قبیل خانه، محیط کار و… میتوان خطر ابتلا به ناهنجاریهای اسکلتی – عضلانی را به حداقل رساند. این اصول عبارتاند از:
همچنین با مطالعه سوالات نهایی طبقه بندی شده سلامت و بهداشت با جواب از ۹۷ تا ۱۴۰۳ براحتی در امتحان قبول شوید و نمره 20 بگیرید.
اصل 1 ارگونومی : با وضعیت بدنی خنثی (طبیعی) کار کنید.
شکل ستون فقرات انسان شبیه S انگلیسی است. هنگامی که از پهلو به ستون مهرهای نگاه میکنیم، در این ستون انحناهایی را مشاهده میکنیم (شکل 16). در علم ارگونومی بر حفظ منحنی S شکل و حالت طبیعی ستون مهرهها تأکید میشود و قسمت پایین کمر در این منحنی بسیار مهم است. برای حفظ حالت منحنی طبیعی پشت، در حالتهای نشسته یا ایستاده، رعایت این نکات لازم است:
– اگر در حالت ایستاده قرار گرفتهاید، از یک تکیه گاه مناسب با ارتفاع 15 الی 20 سانتیمتر برای قرار دادن پا بر روی آن استفاده کنید. این کار باعث ایجاد یک زاویه مناسب در ستون فقرات میشود. (شکل 17)
– کارکردن طولانی مدت در حالت پشت با منحنی C انگلیسی، فشار زیادی را بر پشت وارد میکند. وجود حمایت کنندهٔ مناسب، باعث حفظ انحناهای ستون فقرات میشود. بنابراین لازم است برای کارکردن طولانی مدت در حالت نشسته، از یک حمایت کننده مناسب ستون فقرات استفاده شود. (شکل 18)
– زاویه مناسب گردن را حفظ کنید.به این منظور تجهیزات خود را به گونهای تنظیم کنید که گردن در وضعیت خنثی قرار گیرد و تحت فشار نباشد. (شکل 19)
– بازوها را در کنار بدن طوری قرار دهید که شانهها در حالت استراحت قرار گرفته باشند. همان طور که در شکل 20 مشاهده میکنید، سطح کار بیش از اندازه بالا است و کاربر برای انجام کار مجبور است شانهها و بازوها را بیش از حد بالا بیاورد. ولی در طراحی مجدد ایستگاه کار شانهها و بازوها در ارتفاع پایینتر و در وضعیت استراحت قرار گرفته است.
– با قرار دادن مچ دست و ساعد در یک سطح، مچ دست را در وضعیت خنثی قرار دهید. (شکل 21)
اصل 2 ارگونومی : برای انجام کار، روشهایی را به کار بگیرید که باعث صرف نیروی کمتر شود. (شکل 22)
اصل 3 ارگونومی
وسایل را در محدودهٔ دسترسی آسان قرار دهید. همانطور که در شکل 23 میبینید یکی از مشکلات رایج، دسترسی به داخل جعبهها و کارتنهاست که با ثابت قراردادن آنها بر روی یک سطح شیبدار میتوان به راحتی آن را برطرف کرد.
اصل 4 ارگونومی
در ارتفاع مناسب کار کنید. یکی از مثالهای آن کار با رایانه یا کیبورد است. (شکل 24)
– همچنین ارتفاع سطح کارتان را با توجه به نوع کار تنظیم کنید. انجام کارهای سنگین را کمی پایینتر از ارتفاع آرنج و کارهای سبک و ظریف را کمی بالاتر از ارتفاع آرنج تنظیم کنید. (شکل 25)
اصل 5 ارگونومی
حرکات اضافی انگشتها، مچ دست و بازوها را در ضمن انجام کار کاهش دهید. این اصل بر تعداد حرکات در طول روز تکیه دارد. یکی از راههای کاهش تعداد حرکات، استفاده از ابزار قویتر است؛ برای مثال استفاده از دریل به جای پیچ گوشتی. (شکل 26)
اصل 6 ارگونومی
انجام کارهای ایستا (استاتیک) با یک عضو مانند کار با دریل روی سقف را به حداقل برسانید (شکل 27).
اصل 7 ارگونومی
با اصلاح جزئی میز کار خود نقاط فشاری را که به شما آسیب میرساند به حداقل برسانید (شکل 28).
اصل 8: فضای کافی را برای انجام کارها در نظر بگیرید (شکل 29).
اصل 9 ارگونومی
علاوه بر انجام روزانه فعالیتهای جسمانی، هنگام انجام کارهای طولانی مدت، از حرکات کششی مناسب برای رفع خستگی عضلات خود استفاده کنید. (شکل 30)
اصل 10 ارگونومی
تلاش کنید تا حد امکان در محل کار و زندگی خود، یک محیط راحت و زیبا فراهم آورید.