الکتروسکوپ را تعریف کنید علوم هشتم ، الکتروسکوپ را تعریف کنید پایه هشتم ، برق نما یا الکتروسکوپ را تعریف کنید ، اساس کار الکتروسکوپ چیست ، کاربرد الکتروسکوپ چیست
کاربرد های الکتروسکوپ (برق نما)
الكتروسكوپ وسيله اي است داراي دو ورقه ي طلا يا آلومينيوم كه روي يك تيغه فلزي قرار دارد و تيغه فلزي به يك كلاهك رسانا متصل شده است كه تيغه ي فلزي و ورق ها در يك قاب عايق دارد.
ربایش یا رانش بین دو جسم دلیل قابل اعتمادی برای باردار بودن آن هاست. الکتروسکوپ یا برق نما، که دردوره ی راهنمایی با ساختمان آن آشنا شدید، ابزارساده ای است که از آن برای نشان دادن باردار بودن یک جسم و تعیین نوع بارآن استفاده می شود.
الکتروسکوپ یا برق نما چیست
الکتروسکوپ یا برق نما وسیله ای است که برای تعیین وجود بارهای الکتریکی کم و نوع بار الکتریکی موجود مورد استفاده قرار می گیرد.
اجزای تشکیل دهنده ی الکتروسکوپ , کلاهک, میله ی برنجی که یک سر آن به کلاهک و سر دیگر آن به دو ورقه ی طلا متصل است, ایقی که میله ی برنجی از آن عبور می کند و یک محفظه ی فلزی که به زمین متصل است می باشند.
برای کار با الکتروسکوپ جسم باردار را به کلاهک الکتروسکوپ نزدیک کنید و یا با آن تماس دهید,با این کار بار الکتریکی از طریق میله به ورقه های طلا می رسد و چون هر دو ورقه یک نوع بار دارند از یکدیگر دور می شوند,هر چه ورقه از میله دورتر شود مقدار بار بیشتر است.
برای تعیین نوع بار الکتریکی باید یک الکتروسکوپ را باردار کنیم, سپس یک جسم به آن نزدیک کنیم اگر بار جسم موافق بار الکتروسکوپ باشد زاویه ی بین ورقه های طلا زیاد می شود و اگر بار جسم مخالف بار الکتروسکوپ باشد زاویه ی بین ورقه های طلا ابتدا کم شده و بعد زیاد می شود.
از الکتروسکوپ در موارد زیر استفاده می گردد:
1. تشخیص وجود یا عدم وجود بار الکتریکی
2. تعیین نوع بار الکتریکی
3. تعیین مقدار بار الکتریکی
4. تعیین رسانایا نارسانا بودن اجسام
تشخيص وجود بار در اجسام به وسيله الكتروسكوپ :
جسم را به آرامي به كلاهك الكتروسكوپ بدون باري نزديك مي كنيم و نزديك كلاهك نگاه می داريم. اگر جسم داراي بار الكتريكي باشد،با نزديك كردن آن الكترون هاي آزاد الكتروسكوپ تحت تاثير نيروهاي رانش و ربايش آن جابه جا شده و ورقه ها بارهاي همنام پيدا مي كنند و از هم جدا مي شوند. در صورتي كه جسم بدون بار الكتريكي باشد در ورقه ها هيچ تغييري مشاهده نمي شود.
تعيين نوع بارالكتريكي جسم به وسیله الکتروسکوپ :
در این مورد الكتروسكوپ داراي بارالكتريكي می باشدو نوع بار آن برای ما معلوم است و بار جسم نامشخص. در صورتی که زاويه دو ورقه ها كم مي شود بار جسم (میله) با بار کلاهک الکتروسکوپ غیر همنام است. است و اگر زاويه دو ورقه زياد مي شود، بار جسم (ميله) با بار الكتريكي كلاهك الكتروسكوپ همنام است.
تعيين مقدار بارالکتریکی به وسیله الکتروسکوپ :
در مواقعی از الکتروسکوپ برای این کاربرد استفاده می گردد که ما دوجسم دارای بار داشته باشیم و بخواهیم تعیین کنیم مقدار بار کدام یک بیشتر است.برای این منظور هر یک از اجسام را جداگانه به کلاهک الکتروسکوپ بدون باری نزدیک می کنیم و میزان انحراف ورقه ها را اندازه می گیریم. در جسمی که میزان انحراف بیشتر باشد ، مقدار بار الکتریکی نیز بیشتر است.
تعيين رسانا یا نارسانا بودن جسم به وسیله الکتروسکوپ :
براي آنكه تعيين كنيم جسم رساناست يا نارسانا، باید آن را به كلاهك الكتروسكوپ باردار تماس دهيم، اگر جسم رسانا باشد، قسمتي از بارهاي الكتريكي الكتروسكوپ به جسم منتقل شده و فاصله، دو ورقه از هم كم مي شود و اگر جسم نارسانا باشد، بارالكتريكي به جسم منتقل نشده و فاصله ي ورقه ها از هم تغييري نمي كند.