نتایج اولیه کنکور یعنی چه | نتایج اولیه کنکور چیست ۱۴۰۱
کارنامه اولیه کنکور ۱۴۰۱
اگر داوطلبان با توضیحات کارنامه کنکور سراسری آشنا بوده و بدانند که قسمت های مختلف کارنامه کنکور سراسری هر یک به چه معناست به راحتی می توانند از سایر ابزارهای کمکی مانند نرم افزار انتخاب رشته یا رتبه های قبولی سال گذشته در جهت داشتن انتخاب رشته ای اصولی بهره مند گردند.
دسته بندی دانشگاه ها از لحاظ وضعیت مجاز به انتخاب رشته شامل این موارد است: دوره های روزانه و نوبت دوم (شبانه)، مجازی و پردیس های خودگردان و مازاد، بهیاران، دانشگاه فرهنگیان (مراکز تربیت معلم سابق) و دانشگاه شهید رجائی، رشته های پیام نور و غیر انتفاعی و پذیرش بر اساس سوابق تحصیلی که خود به دو قسمت ویژه فرهنگیان و تمامی دوره ها تقسیم می شود. باید به این سوال پاسخ دهیم که معنی هر کدام از این دوره ها چیست و چه کاربردی در انتخاب رشته ما دارد؟
اگر داوطلبان با توضیحات کارنامه کنکور سراسری آشنا بوده و بدانند که قسمت های مختلف کارنامه کنکور سراسری هر یک به چه معناست به راحتی می توانند از سایر ابزارهای کمکی مانند نرم افزار انتخاب رشته یا رتبه های قبولی سال گذشته در جهت داشتن انتخاب رشته ای اصولی بهره مند گردند.
همانطور که در شکل بالا مشاهده می کنید، کارنامه کنکور سراسری حاول اطلاعاتی مانند مشخصات فردی و آزمونی داوطلب می باشد که در فرم ثبت نام کنکور سراسری وارد کردید. همچنین قسمت دوم کارنامه وضعیت مجاز به انتخاب رشته در دوره های مختلف را نشان می دهد. اطلاع از این دوره ها برای داشتن انتخاب رشته ای خوب امری ضروری است.
دوره های روزانه و نوبت دوم (شبانه):
با توجه به تجربیات سال های گذشته، حدودا ۴۰ درصد اول داوطلبان رشته تجربی، ۹۵ درصد اول داوطلبان رشته های ریاضی و انسانی، ۳۰ درصد اول داوطلبان زبان و ۹۵ درصد اول داوطلبان کنکور هنر مجاز به انتخاب رشته دوره های روزانه و شبانه می شوند. داوطلبانی که مجاز به انتخاب رشته دوره روزانه و شبانه هستند می توانند بدون توجه به رتبه شان هر کدام از رشته محل های روزانه و شبانه در دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری را به هر تعداد در فرم انتخاب رشته ۹۹ خود وارد کنند.
دوره های مجازی، پردیس های خودگردان و مازاد:
تمامی داوطلبان مجاز به انتخاب رشته دوره های مجازی، پردیس های خودگردان و مازاد می شوند. البته در این بین تنوع رشته محل های پردیس خودگردان و مازاد در انتخاب رشته تجربی بسیار بالاتر از رشته های دیگر است.
دانشگاه فرهنگیان (مراکز تربیت معلم سابق) و دانشگاه شهید رجائی:
داوطلبانی که نمره آزمون ( تراز ) بالای ۶۵۰۰ کسب می کنند مجاز به انتخاب رشته دانشگاه فرهنگیان و تربیت دبیر شهید رجائی می شوند. البته شرط سنی ۲۲ سال نیز در انتخاب رشته فرهنگیان باید رعایت شود.
پیام نور و غیرانتفاعی:
کلیه داوطلبان مجاز به انتخاب رشته در دانشگاه های پیام نور و غیرانتفاعی هستند و درصورتیکه کارت اعتباری مربوط به آن را هم خریده باشند می توانند رشته محل های مربوط به این دانشگاه ها را هم در فرم انتخاب رشته خود بیاورند.
پذیرش رشته های صرفا بر اساس سوابق تحصیلی:
بعضی از رشته محل ها بصورت بدون آزمون و صرفا برای فرهنگیان ارائه شده، اگر از آن بگذریم کلیه داوطلبان می توانند در کلیه رشته محل هایی که بصورت صرفا براساس سوابق تحصیلی (بدون کنکور) ارائه می شود انتخاب رشته کنند.
بعد از اعلام نتایج اولیه کنکور ۱۴۰۱، لیست رشته محل های دانشگاه های سراسری از طریق سایت سنجش به آدرس sanjesh.org در قالب دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری ۱۴۰۱ قابل دانلود می باشد. این دفترچه شامل اطلاعات مهمی همچون لیست رشته محل ها، شرایط و ضوابط انتخاب رشته است.
قسمت بعدی کارنامه نشان دهنده درصدها و وضعیت داوطلب در آزمون است. همانطور که می بینید در این قسمت درصدها و نمره ها، ۶ ردیف دارد و ۵ ستون. آنچه در این ۶ ردیف می بینید عبارتند از میزان تاثیر سوابق تحصیلی دیپلم، میزان تاثیر سوابق تحصیلی پیش دانشگاهی، رتبه در سهمیه، رتبه کشوری (بدون سهمیه) ، نمره (تراز) کل نهایی و تاثیر مثبت سوابق تحصیلی. در ادامه به توضیح هر کدام از این عناوین در کارنامه کنکور سراسری می پردازیم:
میزان تاثیر سوابق تحصیلی دیپلم: تاثیر سوابق تحصیلی دیپلم در کنکور حداکثر ۲۵ درصد و حداقل ۰ درصد است. تاثیر سوابق تحصیلی به ۲ عامل بستگی دارد. یکی اینکه با چه دیپلمی در کنکور چه رشته ای شرکت کرده اید و دومی اینکه تاثیر سوابق تحصیلی دیپلم در هر زیر گروه متفاوت است.
میزان تاثیر سوابق تحصیلی پیش دانشگاهی: سوابق تحصیلی پیش دانشگاهی از سال ۹۴ در کنکور داوطلبان تاثیر گذار شده و میزان این تاثیر در کنکور سراسری حداکثر ۵ درصد و حداقل ۰ درصد است. تاثیر سوابق تحصیلی پیش دانشگاهی هم مثل دیپلم به دو عامل تناسب دیپلم با گروه آزمایشی کنکور و زیرگروه ارتباط دارد.
رتبه در سهمیه: قطعا باید اول از همه به این سوال پاسخ بدهیم که اصلا سهمیه چیست؟
رتبه کشوری ( بدون اعمال سهمیه ): در ردیف چهارم رتبه شما در کل کشور سنجیده می شود. رتبه کشوری به دلیل تاثیر سهمیه در انتخاب رشته ملاک ضعیف تری در مقابل رتبه در سهمیه است.
نمره کل نهایی: نمره کل نهایی یا همان تراز کل، اصلی ترین ملاک در کارنامه است. از آنجایی که تعریف تراز پیچیده است و بسیاری از دانش آموزان و حتی مشاوران مفهوم تراز را نمی دانند معمولا تراز استفاده خیلی کمتری نسبت به رتبه در سهمیه دارد.
تاثیر مثبت سوابق تحصیلی: این ردیف به خوبی نشان می دهد که آیا در مجموع معدل شما توانسته در رتبه شما تاثیر بگذارد یا خیر. اگر بخواهیم کمی واضح تر صحبت کنیم اکثر دانش آموزان که معدل پایینی دارند بشدت نگران این هستند که معدلشان تاثیر بدی در رتبه کنکور داشته باشد. همانطور که همه می دانیم تاثیر معدل در کنکور سراسری فقط بصورت مثبت است . بنابراین معدل به هیچ وجه تاثیر منفی در رتبه کنکور شما نخواهد گذاشت.
خب حال می خواهیم به سراغ توضیح ستون ها برویم و همانطور که در این کارنامه (که برای یک داوطلب کنکور تجربی می باشد) مشخص است در کنکور تجربی ۵ ستون نشاندهنده ۵ زیر گروه است. در گروه های آزمایشی دیگر هم به تعداد زیرگروه هایی که هستند ستون هایی وجود دارد. تفاوت این زیرگروه ها در ضرایب هر درس در کنکور است.
یکی از مواردی که داوطلبان کنکور سراسری باید به آن توجه داشته باشند، این است که در انتخاب رشته کنکور تراز مهم است یا رتبه؟ تراز کنکور و رتبه کنکور داوطلبان هر کدام معانی خاصی دارند. اما به طور کلی در انتخاب رشته کنکور سراسری، رتبه داوطلب در سهمیه از تراز داوطلبان مهم تر است.